Opracowanie i wdrożenie produkcji tzw. czarnego czosnku (CC) wytwarzanego poprzez poddanie czosnku procesowi Maillarda oraz uzyskanie produktu o wysokiej zawartości substancji o właściwościach prozdrowotnych.
Produkcja tzw. czarnego czosnku (CC) jest możliwa poprzez realizację następujących celów cząstkowych:
– Projekt pilotażowej instalacji do produkcji CC oraz jego budowa i zastosowanie urządzenia w praktyce.
– Opracowanie technologii produkcji CC pod względem ustalenia optymalnych warunków w urządzeniu do fermentacji (czasu, temperatury, wilgotności), dzięki którym uzyska się CC o optymalnych właściwościach prozdrowotnych i sensorycznych, a także przy użyciu wstępnej obróbki polegającej na oddziaływaniu ultradźwiękami na czosnek świeży i przechowywanie surowca w temperaturze pokojowej w celu przyspieszenia procesu fermentacji.
– Opracowanie wyników badań przeprowadzanych w trakcie wytwarzania CC z różnych warunkach i okresach czasowych wytwarzania.
– Opracowanie innowacyjnej metody marketingu przy użyciu możliwości informatycznych (portal internetowy, sklep internetowy), które mają za zadanie promowanie produktu, informowanie o właściwościach produktu, przebiegu procesów technologicznych, przeprowadzonych badaniach. Ponadto na portalu „Czarne Złoto” potencjalni konsumenci będą mogli korzystać z bazy wiedzy o prozdrowotnych właściwościach czarnego czosnku, przepisach kulinarnych, jak również branżowe informacje dla producentów trzody chlewnej i drobiu o potencjalnym wykorzystaniu czosnku czarnego przy hodowli trzody i drobiu.
Produkcja czosnku czarnego zorientowana jest na potrzeby konsumenta i wrażliwa na trendy panujące na rynku. Trend eko i trend zdrowego odżywiania jest coraz bardziej powszechny i wykorzystywany na wielu poziomach marketingu. Planuje się, aby czarny czosnek opakowany był w opakowanie biodegradowalne, a cały proces hodowli, przetwarzania i sprzedaży nie przyczyniał się do zanieczyszczania środowiska, a dzięki zastosowaniu wielu rozwiązań, o których szerzej w pozostałej części opisu, przyczyniał się do łagodzenia zmian klimatu.
Przedmiotem operacji jest wytworzenie innowacyjnego produktu, jakim jest czarny czosnek o nowych nie poznanych jeszcze właściwościach, wytworzonego z polskich odmian czosnku świeżego. Potrzebą realizacji operacji jest opracowanie zoptymalizowanej metody wytwarzania czosnku czarnego poprzez przechowywanie w temperaturze pokojowej i zastosowanie ultradźwięków przez procesem fermentacji, dzięki któremu otrzymamy produkt pochodzący z polskich odmian o wystandaryzowanych i zoptymalizowanych właściwościach substancji czynnych oraz korzystnych właściwości sensorycznych. Czarny czosnek powstanie w skróconym czasie fermentacji a jego cena sprzedaży, dzięki zastosowanej technologii (skrócenie czasu fermentacji i zastosowanie energooszczędnych urządzeń) będzie o połowę niższa w porównaniu do cen czosnku czarnego spotykanego obecnie na rynku.