Celem głównym projektu jest wykazanie, że hiperglikemia istotnie wpływa na odpowiedź komórek na zanieczyszczenia środowiska i modeluje odpowiedź immunologiczną w jelitach i stwarza konieczność pogłębienia tematyki badawczej.
Wykazanie, że hiperglikemia istotnie wpływa na odpowiedź komórek na zanieczyszczenia środowiska i modeluje odpowiedź immunologiczną w jelitach i stwarza konieczność pogłębienia tematyki badawczej. Tak przygotowany i zrealizowany projekt pozwoli na realne oszacowanie konsekwencji zdrowotnych skażenia mykotoksynami u osób otyłych i dostarczy niezbędnych danych naukowych koniecznych do uwzględnienia dodatkowej grupy populacyjnej w regulacjach prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności (EFSA). Nowatorskie badania wykorzystujące nowoczesne modele badań 3D pozwolą nam odpowiedzieć na pytanie, czy hiperglikemia związana z otyłością może modulować jedne z najlepiej poznanych i uniwersalnych właściwości mykotoksyn: immunomodulację oraz w jaki sposób różne pod względem mechanizmów działania mykotoksyny wpływają na komórki jelit w warunkach hiperglikemii. Pozwoli to zrozumieć, czy osoby, u których występuje hiperglikemia są wrażliwsze na działanie mykotoksyn i tym samym efekt działania mykotoksyn może mieć znaczący wpływ na ich zdrowie tj. odpowiedź immunologiczną, stan zapalny oraz nowotworzenie. Badania nie tylko przyczynią się do zapewnienia szeroko rozumianego bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego, ale pozwolą na lepsze odzwierciedlenie warunków in vivo w badaniach naukowych, jako podstawa dalszych badań i decyzji dla Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), czy obecne regulacje dotyczące bezpiecznych, dopuszczalnych stężeń mykotoksyn w żywności są rzeczywiście bezpieczne i relewantne dla różnych grup populacyjnych. Planuje się również zrozumienie i udokumentowanie, jak otyłość (hiperglikemia oraz dieta wysokotłuszczowa) wpływa na efekt działania mykotoksyn uwzględniając ich różne molekularne mechanizmy działania ich metabolizm, który ma znaczenie dla dostępności i efektu ich działania oraz interakcje z innymi czynnikami środowiskowymi. Badania te po raz pierwszy w szerokiej perspektywie pozwolą spojrzeć na problem dotyczący skażenia żywności mykotoksynami oraz wskażą na konieczność uwzględnienia grupy populacyjnej, która podobnie jak np. noworodki czy dzieci wykazuje inną wrażliwość na zanieczyszczenia środowiskowe i wymaga odrębnych regulacji prawnych celem zapewnienia bezpieczeństwa populacji. Efektem projektu będzie także założenie własnego zespołu badawczego, a wyniki zaplanowanych badań zostaną ujęte w pracy magisterskiej oraz publikacji naukowej.
W trakcie realizacji badań wykorzystane zostaną znane i nowoutworzone modele badawcze, tak aby w jak najlepszy sposób odzwierciedlić kompleksowość bariery jelitowej. Wykorzystany zostanie model badawczy utworzony podczas realizacji stażu podoktorskiego przez Aplikantkę (ko-kultura fibroblastów, enterocytów oraz komórek kubkowych) i rozszerzymy go o komórki układu odpornościowego. W dalszej perspektywie, podniesiony zostanie potencjał badawczy zespołu poprzez współpracę z osobami posiadającymi doświadczenie w mysich modelach chorób zapalnych jelit, postaramy się stworzyć organoidy pozyskane od myszy otyłych. Badania będą realizowane we współpracy merytorycznej z Zakładem Chemii Żywności i Toksykologii, Uniwersytetu Wiedeńskiego, który uznawany jest za jeden z wiodących ośrodków badań nad mykotoksynami, czego potwierdzeniem może być udział prof. Doris Marko w panelach tematycznych EFSA. Nawiązanie takiej współpracy pozwoli na podniesienie znaczenia Uniwersytetu Medycznego w badaniach toksykologicznych, a także jego rozpoznawalności na arenie międzynarodowej. Utworzenie własnego zespołu badawczego, opieka naukowa nad realizacją prac dyplomowych, a także kolejne aplikacje grantowe, publikacje naukowe oraz uczestnictwo w międzynarodowych konferencjach naukowych to kolejny i niezbędny krok Aplikantki w rozwijaniu jej kariery naukowej.